Bijbaan als caissiere bij een supermarkt

Een erg populaire bijbaan is cassiere zijn bij een supermarkt. Over het algemeen is dit een functie waar vaker meisjes werken dan jongens, het kan echter allebei. Wanneer je achter de kassa werkt ben je verantwoordelijk voor het afrekenen van de boodschappen in een supermarkt. Veel mensen denken dat ze niet goed genoeg kunnen rekenen om achter de kassa te werken. Het is natuurlijk gemakkelijker wanneer je goed bent in hoofdrekenen, maar de meeste kassa’s geven tegenwoordig zelf al aan wat het wisselgeld zou moeten zijn. Maak je daar dus niet te druk over!

Wat zijn je taken als cassierebijbaan kassa supermarkt

Zoals aangegeven ben je verantwoordelijk voor het afrekenen van de boodschappen. Tegenwoordig zijn er steeds meer winkels waar ze zogenaamde ‘zelfscan’ hebben. In dat geval zul je steekproefsgewijs een controle uitvoeren op het afrekenen van de boodschappen. Het is van groot belang dat je als kassamedewerker goed scant. Dit is niet alleen belangrijk voor het afrekenen van het juiste bedrag, maar ook de voorraad van een winkel wordt hiermee berekend. Zo kan het zijn dat iemand 6 repen chocolade koopt. Wanneer dit 2 melk, 2 puur en 2 hazelnoot repen zijn maar je 6x melk scant, zal het voorraad systeem niet meer goed functioneren. Het systeem denkt namelijk dat de melk repen bijna op zijn en zal deze bij bestellen. Daarnaast denkt het systeem dat de puur en hazelnoot repen nog voldoende op voorraad zijn, terwijl er daadwerkelijk repen weg zijn.
Wanneer zo’n fout een enkele keer gemaakt wordt is er geen man over boord. Maar wanneer dit keer op keer gebeurd, zullen bepaalde schappen leeg zijn. Daarnaast zal het magazijn vol staan met producten die niet meer in de schappen passen, omdat er meer zijn dan het systeem denkt.

Minimum leeftijd om te werken achter de kassa

Om te werken achter de kassa heb je de minimum leeftijd van 16 jaar nodig. Deze leeftijd ligt hoger dan sommige andere baantjes in de supermarkt, zoals vakkenvuller. De reden hiervoor is dat je met geld werkt. In de wet staat omschreven dat je 16 jaar of ouder moet zijn om goederen af te mogen rekenen. Ook wanneer je op afdelingen werkt met ovens of messen moet je 16 jaar zijn. Wanneer je nog geen 16 jaar bent kun je wellicht kijken naar een functie als vakkenvuller.

Salaris achter de kassa

Je bent natuurlijk vooral benieuw hoeveel je nu gaat verdienen achter de kassa. Het salaris verschilt natuurlijk per supermarktketen. Daarnaast is je leeftijd van invloed op je salaris. Om een indicatie van je salaris te geven kijken we naar de salarissen bij Albert Heijn. Deze bedragen komen uit 2011 en zullen ondertussen dus wel wat ander zijn. Het geeft echter een redelijk idee van wat je gaat verdienen. Het salaris in 2011 bij Albert Heijn start op €4,71 per uur. Dit is het bedrag dat je verdiend wanneer je 16 jaar bent. Hoe ouder je wordt, hoe meer salaris krijgt. Op je 20e zal dit ongeveer €8,25 zijn. Wanneer je 23 bent verdien je het maximale bedrag, hierna zal dit niet meer omhoog gaan. Dit bedrag was in 2011 €13,03 per uur.

Daarnaast zijn er altijd secundaire arbeidsvoorwaarde. Zo krijg je bij Albert Heijn 10% van je aankopen terug. Dit gaat tot een maximum van €75,- per kwartaal. Ook krijg je vaak vakantiegeld en vakantiedagen uitbetaald.

Voor en nadelen van werken achter de kassa

De voordelen van het werken achter de kassa zijn onder andere dat je werkt met veel leeftijdsgenoten. Dit kan natuurlijk erg gezellig zijn en je leert ook nog eens nieuwe mensen kennen. Daarnaast leer je goed hoofdrekenen, wat in je verdere leeftijd een voordeel kan zijn. Daarnaast kun je veel leren. Zo leer je klantvriendelijk werken en weet je de waarde van geld.

Het nadeel van deze baan is dat je vaak werkt in de avonduren en de weekenden. Dit hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, maar wanneer je ook door de weeks tijd hebt kan dit wat minder zijn. Daarnaast kunnen de werktijden nog wel eens veranderen, zonder dat je hier veel invloed op hebt.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *