Een bijbaan als telefoonverkoper

 

Je hebt ze vast wel eens gezien in het centrum van een nabijgelegen stad, de alom bekende telefoonverkopers. Of het nu gaat om T-Mobile, KPN en Vodafone, eigenlijk hebben telefoonverkopers allemaal dezelfde baan. Maar wat moet je precies verwachten van een baan als telefoonverkoper? Is het wel iets voor jou? In dit artikel lees je meer over het werk als telefoonverkoper in een winkel.Bijbaan telefoonverkoper

Wat voor soort telefoonwinkels zijn er
De telecomwereld bestaat uit allerlei online en offline locaties waar je een telefoon kunt kopen of abonnement kunt afsluiten. Er zijn echter verschillen tussen de aanbieders. In dit artikel gaan we puur en alleen in op de aanbieders die fysieke winkels hebben, gezien we verder ingaan op het werken als telefoonverkoper in een winkel.

Allereerst hebben we de drie grootste telecom aanbieders van Nederland. Dit zijn de enige telecomaanbieders die ook over een eigen netwerk beschikken. Dit zijn T-Mobile, Vodafone en KPN. T-Mobile komt van oorsprong uit Duitsland. De service staat er hoog in het vaandel en de kwaliteit is goed. Vodafone is een Brits bedrijf. Ook hier is de kwaliteit goed te noemen. Tot slot KPN, welke van oorsprong Nederlands is. KPN heeft veel oude trouwe klanten, een goed netwerk maar is wel nét wat duurder dan de rest.

Ten tweede hebben we de dochterbedrijven, waar de prijs op nummer één staat. Denk hierbij aan winkels zoals Hi en Telfort. Deze aanbieders bieden minder volledige service, maar hebben vaak wel goedkopere abonnementen in de aanbieding.

Tot slot zijn er nog de ‘tussenpersonen’. Dit zijn winkels die allerlei abonnementen verkopen, van allerlei verschillende providers. Denk hierbij aan ‘The Phonehouse’ of Belcompany. Deze winkels fungeren puur als tussenpersoon en de service is dan ook vaak een stuk lager van kwaliteit. Het gaat hier puur om de verkoop, de afhandeling en service gaat vaak via de provider waar je je abonnement afsluit.

Het is belangrijk om de verschillen tussen de bovenstaande ‘soorten’ winkels te weten. Aan de hand hiervan kun je namelijk een keus maken. Werken bij T-Mobile is immers heel anders dan bij Belcompany. Ga je voor snelle verkopen, maar zit je niet te wachten om mensen constant te helpen en service te bieden, dan zit je bij de laatstgenoemde categorie goed. Ben je van nature iemand die graag mensen helpt, en vind je het daarnaast leuk om te verkopen, dan zit je goed bij de eerstgenoemde categorie winkels.

Welke werkzaamheden kun je verwachten
Wanneer je als telefoonverkoper gaat werken, ga je beginnen met de basis. Dit is het leren van de systemen en methodes. Het verkopen van abonnementen is natuurlijk hartstikke leuk, maar er komt heel wat papierwerk bij kijken.

Vervolgens ga je aan de slag met het verkopen van abonnementen. Je luistert goed naar de klant, bekijkt het verleden via oude facturen en bepaald vervolgens wat een passend abonnement voor de klant is. De uitdaging is natuurlijk om de verkoop zo goed mogelijk af te sluiten. Je werkt immers voor een bedrijf dat winst probeert te maken, dus cross- en upsell zijn ontzettend belangrijk! Denk hierbij aan het verkopen van wat extra MB’s, een beschermhoesje of een verzekering. Allemaal dingen die meespelen in jouw verkoop!

Daarnaast zal je werk bestaan uit service verlenen. Wanneer je denkt dat je 80% verkoopt en 20% service bied, zit je fout. In de regel ben je ongeveer 80% van je tijd kwijt met het helpen van mensen. Vragen over het abonnement, problemen met het toestel, defecte toestellen, realiseren van een nieuwe simkaart, etc. De overige 20% zul je waarschijnlijk besteden aan het daadwerkelijk verkopen van een abonnement, wat natuurlijk het leukste is!

Welke functies zijn er binnen de telecom wereld
De functies binnen een telefoonwinkel zijn eigenlijk onder te verdelen in drie categorieën.

Verkoper: Je bent bezig met het verkopen van abonnementen en het verlenen van service.
Assistent Manager: Je bent net als een verkoper aan het werk in de winkel, maar hebt ook taken achter de schermen en ondersteund collega’s wanneer zij ergens niet uitkomen.
Manager: Afhankelijk van de grootte van de winkel, staat de manager ook in de winkel of werkt deze volledig achter de schermen.

Salaris als telefoonverkoper
Het salaris van een telefoonverkoper is natuurlijk geen vast bedrag. In de regel mag je verwachten dat een telefoonverkoper ongeveer €9,00 tot €13,00 bruto per uur verdiend. Daarnaast is het mogelijk om bij sommige werkgevers een bonus te verdienen. Je krijgt dan commissie over de door jou gegenereerde sales.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *